person

Energinet

start / Nyheter / Energilyftet på Gylleholm: 64 procent lägre förbrukning
projekt
01 april 2025

Energilyftet på Gylleholm: 64 procent lägre förbrukning

När Gylleholm i Lund stod inför betydande utmaningar med sin energiprestanda valde AF Bostäder att starta ett projekt med Ömangruppen. Resultatet blev minskad energiförbrukning med 64 procent, samtidigt som studenterna verkar gilla sina lägenheter ännu mer.

Området Gylleholm består av 48 enrummare och ligger i centrala Lund. Husen ritades på 60-talet av arkitekten Hans Westman, för att testa en sammansättning av flera så kallade fyrklöverhus. Westman engagerade sig mycket i projektet, och byggde till och med en prototyp av husen i sin egen trädgård. 

– Gylleholm har en fin historia och vi har valt att behålla fastigheten när mycket annat från 60-talet rivits. Men desto mindre fin har fastighetens energiåtgång varit, säger Staffan Jacobsson som är ansvarig för drift och underhåll på AF Bostäder som äger totalt 6200 studentlägenheter i Lund.

Foto: AF Bostäder/Nicklas Rudfell 

Projekt för klimat och lagkrav

Energiförbrukning i Gylleholm låg innan energibesparingsprojektet på 255 kWh per kvadratmeter, vilket är högt. Förutom att AF Bostäder kände ett stort behov av att minska sitt klimatavtryck, ville de även undvika lagkravet om individuell mätning för studenterna. Den gränsen går vid 200 kWh. 

– Vår kundgrupp består av studenter med begränsad ekonomi. De uppskattar att ha fasta kostnader där värme, vatten, el och internet ingår i hyran. Att behöva införa individuell mätning skulle skapa osäkerhet kring deras totala boendekostnader, förklarar Staffan. 

I samarbete med Ömangruppen inleddes därför ett energiprojekt, som omfattade flera åtgärder:

  • Installation av frånluftsvärmepump: Pumpen återvinner värme från ventilationsluften, vilket minskar behovet av extern uppvärmning.

Utbyte och injustering av radiatorer: Med nya radiatorer kunde systemet arbeta med lägre framledningstemperatur. 

Implementering av innetemperaturgivare: Säkerställer en jämn och optimal inomhustemperatur. 

Utöver dessa åtgärder bytte en annan entreprenör fönstren till modeller med bättre U-värde. 

– Projektet innebar stora investeringar men vi fick 40 procent av kostnaderna finansierade av EU. Vi har valt att ingå i flera nätverk med bland andra Energimyndigheten – där får vi bra information kring hur man kan ta del av EU:s olika investeringsstöd, säger Staffan.  

Foto: AF Bostäder/Christina Zhou 

Förbättrad hållbarhet och komfort

Resultatet av insatserna var stora. Energiförbrukningen minskade med 64 procent till 92  kWh per kvadratmeter, vilket gjorde att kravet på individuell mätning och debitering kunde undvikas. Men framför allt är Gylleholm numera en betydligt mer hållbar fastighet, som inte slösar värme och el. 

– Ömangruppens insatser har verkligen gjort stor skillnad. De är lyhörda och vill verkligen lära känna våra fastigheter, vilket är en fördel i sådana här projekt, säger Staffan.   

Dessutom verkar hyresgästerna nöjda. Studenterna gillade sitt boende även innan investeringarna men kundundersökningen som görs löpande visar att de upplever en förbättrad inomhuskomfort. 

– Vi strävar efter att bli Sveriges bästa studentbostadsföretag och Ömangruppens insatser har verkligen hjälpt oss på vägen dit, avslutar Staffan Jacobsson.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er att spara energi? Läs mer om våra lösningar och kontakta oss för ett möte.